Gippa säkert med ASB Bloggen

Gippa säkert med ASB Bloggen

ASB ombord på Maxi 1050 bohusracet

Båtar med ASB ombordPosted by Henry 2011-07-15 10:49:54

Test av ASB Bombroms - Bohusracet 2011

Under distanskappseglingen Bohusracet 2011 hade vi förmånen att få testa en ASB bombroms, en bra säkerhetsdetalj inte minst vid familjesegling.

Kappsegling Bohusracet är en "shorthanded-tävling" vilket innebär att man inte får vara fler än två besättningsmän per båt. Tävlingen startar i Uddevalla och går via Marstrand, sydligaste Norge och med målgång i Smögen. Ungefär 175 distansminuter oavbruten segling.

Då vinden ständigt vred emot oss, var vi 27 timmar in i racet innan vi kunde sluta segla bidevind och falla ner på undanvind. I den nordliga vinden hade vi i stort sett platt läns hela vägen från Norge ner till Smögen. Eftersom vi satsat på att segla med gennaker, så tvingades vi slöra hela vägen för att hålla fart i båten.

Det betydde att vi ideligen gippade, och det var här som bombromsen kom till sin fulla rätt.

Normalt sett behöver vi skota hem storen hårt innan gippen, eftersom det är omöjligt att hålla emot när vinden tar tag i de trettiotre kvadratmeter stora seglet (vindstyrka omkring 7 m/s). Med bombromsen kunde man ta tag i skotet, dra in seglet utan att skota hem och sedan styra lätt för att gippen skulle komma. Sedan skötte bombromsen resten. Perfekt när man endast är två man på båten.

En viss hastighet på bommen krävs för att bromsen skall aktiveras, sedan bromsar den mjukt och bestämt upp bommens rörelse.

Man undviker de hårda smällar som man vanligtvis får vid en sådan manöver redan i lätta vindar, och som kan ge upphov till riggskador i lite kraftigare vind.

Familjesegling

Så långt alltså en förenkling av seglingen, men den största nyttan är nog trots allt en ökad säkerhet vid familjesegling ("slösegling" eller mindre erfaren styrman), då en oväntad gipp lätt kan ge upphov till skador på både båt och besättning.

Hantering

Bombromsen är lätt att montera, och lätt att sköta. Efter injustering av kicken så spänner man linan till bombromsen, sedan sköter den sig själv. Om något negativt skall nämnas så är det att ytterligare en tamp adderas uppe på däck, den är dock endast spänd på undanvindar.

Peter Dahl

Maxi 1050 "Tiny"

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.